Начало » Блог постинги » "Болен - здрав носи" или поредното четиво за идиоти
shadow
Advertise
arrow25.09.2016 г.

"Болен - здрав носи" или поредното четиво за идиоти

"Болен - здрав носи" или поредното четиво за идиоти
---
ВЪПРОС:
"Емо, четох статия на някаква лекарка, че сериозния спорт, тежестите и фитнесът, предизвиквали хемороиди. Вярно ли е това?"
---
ОТГОВОР:
Питам се, таз "лекарка" (и всички тия "съветващи") колко пъти е влизала в зала, в басейн, на стадион, кога е тренирала сериозно и въобще вдигала ли е тежести... горката.
---
СПОРЕД нея, хора като Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Енчо Кирязов, Ивет Лалова, Кирил Николов-Дизела, Майкъл Фелпс, Сергей Бубка, Дария Кишина, Юсеин Болт, Владимир Кличко, Ларс Ридел, Златните момичета от художествената гимнастика, Новак Джокович, Мария Шарапова, Григор Димитров, Цветана Пиронкова, Елена Исимбаева и пр. спортисти (девет десети от изброените работят редовно със сериозни до крайно сериозни тежести), би трябвало да имат хемороиди като футболни топки, да си ги носят на количка и въобще да не могат да си седнат на задника.

Пък те, горките спортисти, не само сядат, ами и падат на него (скачат, търкалят се) и е очевидно, че ни хемороид, нито намек за хемороид има на хоризонта.

Дет се вика - да и имам дипломата и отбраната "хемороидална", лековерна, турско-сериална, анално-ориентирана клиентела на докторката.
---
НА СНИМКАТА: И аз започвам отрано с хемороидите - вчера, 07:40, с приятели на "желязната" квартална площадка. Здрав, безкомпромисен, утринен street workout, а слънцето е толкоз ярко, че трудно се гледа в посоката на фотоапарата. Пуснали сме си The Heavy - "Short Change Hero" от "Faster" с Дуейн Джонсън - Скалата и... блъскаме.

Наоколо не се вижда никакъв дипломиран специалист по хемороиди - някак, хе, хе, обидно е, че няма кой да ни "напътства"...
---
ЗАПОМНЕТЕ: Винаги, когато усетим напрежение в аналната област, подуване, набъбване или (пред)поява на хемороид, някъде наблизо в дебелото черво има чакащо (неизхвърлено, залепено, изостанало от общия поток)... изпражнение.

Колкото и здравословно да се храним (живеем, спортуваме), това се случва на всеки.

Неизхвърлената мръсотия предизвиква нервно-рефлекторно чревно напрежение и събиране на мръсна, застояла (тазова) кръв, която надува кръвоносните съдове, червото набъбва и това е предпоставката за появата на хемороиди.
---
РАБОТЕЩО: Усетите ли и намек за изхождане, не чакайте онова долу "да узрее" (както казваше един мой, хемороидален приятел и... лекар), а - бегом в тоалетната (в градината, в храстите, в гората, под звездите).

Листата от лопуш, стръкът трева, шепата вода от поточето и здрава плюнка върху дланта са най-добрата, природна, антисептична хигиена, която не може да бъде заменена от никаква тоалетна хартия, мазила и лекарствени препарати.

Учете децата си на това.

У дома, винаги преди излизане (дори да нямате позив) идете в тоалетната, седнете, позавъртете се (тези специфични движения ги преподавам на йога) и се вслушайте. Ако "на Шипка всичко е спокойно", измийте дупето за да е спокоен анусът, вдигайте гащите и действайте по задачите.
---
НЕ ПОДХОДИТЕ ЛИ активно към чистотата на дебелото черво, то ще ви го напомни и с напредване на възрастта, това "хемороидално напомняне" ще става все по-често.

И все по-, по-, по-кофти.

Дали ще кихнете, дали ще се изкашляте или ще пръднете, дали ще пеете караоке, дали ще въртите велоергометъра, ще се потите в залата, ще пъшкате под щангата или между бедрата на любимата, е без значение - всяко физическо и психическо напрежение в организма, физиологически завършва "там долу".
---
НАПРЕЖЕНИЕТО "ТАМ ДОЛУ" има две страни: относително предна и задна.

- Предната е простатата при мъжете и вътрешните полови органи (при жените).

- Задната е еднозначна при двата пола - анус.

Предното долно напрежение надува простатата при мъжете или подготвя предпоставките за кисти при жените. Задното долно напрежение води до явни или плуващи (появяват се от време на време) хемороиди.
---
АМИ ИЗПИКАВАНЕТО? Не се ли изпикаем навреме, организмът позволява на тъканите да всмучат обратно част от урината. Възникват микро-възпаления, събира се бавноподвижна, тежка, мръсна тазова кръв, която индуцира напрежение и набъбване в аналната област.

С възрастта връзката "нередовно и непълно изпикаване - поява на хемороиди" става все по-отчетлива.
---
КЪДЕ ОСТАНА БЛАГОПРИЛИЧИЕТО? Ако усещате напрежение, а в тоалетната не изхождате нищо, намокрете/наплюнчете (удобния) пръст и внимателно го вкарайте в ануса. Най-вероятно ще напипате "тайния агент" или ще усетите, че мааалко по-нагоре настъпват нови, които са вече оформени, дразнят червото и го карат да се надува.

С възрастта това се случва по-често.

Помогнете им да излязат. Колкото и малки да са (една, две или три "овчи" брубонки), ще усетите как напрежението изчезва и целият организъм се успокоява.

Излезете ли от къщи (разходка, спорт, развлечение, любов) без да го направите, хемороидите са ви на 50-80% гарантирани, а публикациите на разни, непознаващи процесите в тялото... докторки - обезпечени.
---
ОСОБЕНОСТИ НА ОКЕАНСКИЯ РИБОЛОВ И СПОРТА: Както за океанския риболов се изисква познаване на теченията, миграцията на рибите, политика, настъпателност, родолюбие и здрав разум, така е и с тялото.

Когато е в процес на отделяне, изхождане и пр, на тялото му е необходимо известно време да се пренастрои за друго. Ако непосредствено след изхождане отидем и се натоварим физически, възможно е невлязлата в активното кръвообращение тазова кръв да "надуе" ануса.

С възрастта, пренастройването на тялото става по-бавно.

Съветът ми е, след изхождане да изчакате малко време (10-20-30 мин.) и след това да влезете в залата.
---
С ДОБРО ЗА ЛЕКАРИТЕ: Имам много приятели лекари, доценти и професори, голяма част от които са мои дългогодишни възпитаници в карате или йога. Случвало се е в кризисни моменти да прибягвам до услугите им.

Това, което спъва лекарите (най-общо, но не всички) е невъзможността да погледнат на човешкото тяло като единен организъм, а не "уши-нос-гърло" и - отделно от това! - ... гастроентерология, примерно.

Отделянето на един процес от друг в организма, винаги води до неразбиране на цялото, а оттам - непознаване и неверие в Природата, от която идваме всички.
---
ИМА ИЗХОД: За да контролирате напрежението в червата и намалите предпоставките за поява на хемороиди:

1. Преди всяко хранене изпивайте една-две чаши вода и изяждайте суров плод.

2. Яжте (поне) две зеленчукови салати на ден, в които частта на суровите съставки да е 40-100 %.

3. Работете за гъвкавост (йога и динамична амплитуда) и тренирайте (със собствено тегло и с тежести). В края на всяка тренировка - между 80 и... 300 коремни преси.

4. Научете (и експериментирайте) въртеливите движения, които подпомагат храносмилането и отделянето. Преподавам ги на йога-заниманията.

5. Вслушвайте се в тялото и му оставяйте време да се пренастрои, но не го глезете.

6.Търсете и откривайте единството на нещата (процесите, функциите, принципите), не различията.
---
В КРАЯ:
Откъде сме сигурни, че красивото нощно небе, на което се любуваме, не е дупето на нещо, чието лице се намира в другия край на Вселената?

Емил Златев
Инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с над 35 години опит. Емил Златев има завършено висше филологическо и висше спортно образование. Бил е състезател по плуване, тенис на корт и карате. Обучавал е полицейските части за бързо реагиране в градски условия СИГМА.
shadow
Спонсори

Спонсори

Варна КарсDecathlonBiodermaMall VarnaSoul MateFitness Energy ClubVibram FiveFingersLegion RunSimaro Art PhotographyМихалковоЖълтоbioland.bg

Партньори

Община ВарнаКлуб по ориентиране БегунВелоклуб УстремVarna Climbing

Медийни партньори

Moreto.net

Свържи се с нас

Свържи се с нас

buttonbutton