Начало » Въпроси/отговори
shadow
Аз не съм професионалист, мога ли да се запиша за природнo бягане?

Разбира се; бяганията ще бъдат разделени на три различни дистанции, които ще бъдат определени за всяко бягане, съобразено с конкретното трасе. Ориентировъчно, дистанциите ще бъдат близки до 5-10-20 км. Можете да участвате в дистанцията, която прецените, че е по Вашите сили. Не забравяйте – iRun.bg организира свободни бягания, и отговорността за наранявания или травми е изцяло Ваша!

Къде стартират природните бягания?

Всеки месец нашите участници ще имат възможността да бягат на различно място, което ще бъде предварително обявено на нашия сайт.

Колко струва участието в природно бягане?

Цената за участие в природно бягане е 15лв. при предварителна регистрация и 20 лв. при заплащане на място в деня на събитието; участници под 14 г. и над 60 г. възраст заплащат 50% от таксата.

Как да се запиша за природно бягане?

Необходимо е да се регистрирате онлайн преди състезанието (поне 1 ден предварително), както и да заплатите съответната такса онлайн. Ако не се регистрирате предварително, можете да се регистрирате на място до 1 час преди бягането, но в такъв случай няма да ползвате възможността за намалената такса.

Ще има ли медицински екип на природните бягания?

iRun.bg ще осигури медицинско лице за първа помощ на пострадали, но не забравяйте, че бягате на Ваша отговорност и iRun.bg не носи отговорност за наранявания или травми.

Има ли тоалетни на природните бягания?

Химически тоалетни ще бъдат осигурени на старт/финал пункта (при възможност).

Осигурявате ли вода и храна на природните бягания?

За всички участници ще има осигурена мин. вода – 1 бр. 0.5 л изворна/минерална вода; както и пункт за лека закуска – нарязани свежи плодове, сушени плодове, чай/кафе и др.

ЗАЩО да идвам да бягам в гората, че и да си плащам такса? Не мога ли да си бягам и сам?

Разбира се, че можете. Ако бягате с iRun.bg обаче, ще получите много повече. Ето някои от най-важните предимства:

 • бягате заедно със стотици приятелски настроени състезатели и ставате част от едно голямо събитие и от нашата общност
 • бягате по предварително маркирано трасе, избрано от нашия екип
 • получавате електронен чип и онлайн статистика в професионален уеб сайт
 • участвате в годишната класация
 • получавате незабравим ден сред природата
 • срещате нови приятели в приятелска атмосфера, както на живо, така и след събитието в социалната мрежа
 • наслаждавате се на приятен пикник, игри и настроение след събитието
 • безплатен подкрепителен пункт с храна и вода за всеки
 • организиран транспорт за участниците
 • разнообразни привлекателни и стойностни награди от спонсори, на стойност много по-висока от скромната такса за участие
 • професионални безплатни снимки с качествена техника, достъпни за всеки
 • медицинско лице за оказване на първа помощ
 • първенците получават купи или медали; а всички участници получават грамоти

И ако това все още не Ви е убедило, нека си припомним и защо горските бягания и бягания сред природа са по-добри от потенето във фитнеса:

 • според проучване на Telegraph.co.uk бягането в гора подобрява менталното здраве над два пъти повече, сравнено с тренировка във фитнес: вижте тук
 • бягането в гора натоварва мускулатурата и дихателната система по различен начин, отколкото бягане в парк
 • бягането сред природа е почивка за психиката, не само натоварване на мускулатурата
 • в закрити помещения и в градска атмосфера микробите и праховите частици са милиарди пъти повече, отколкото в горска местност; гората е естествения филтър на въздуха в природата
 • в горска атмосфера различни растения отделят фитонциди във въздуха, които укрепват здравето, дихателната система, общия имунитет
 • зеленият цвят със средна дължина на вълната и фокусът на далечни предмети е идеален за почивка на окото, особено за хора, работещи в офис или на компютър

Очакваме Ви!

Къде стартира парковото бягане?

Двете паркови трасета - 5км и 2,5км стартират всяка събота на входа на Морска градина Варна (под ФКЦ, до слънчевия часовник). Стартът на 5-километровото бягане е в 8:30 през летния период и 9:30 през зимния, а на 2,5-километровото - 09:30 през летния период и 10:30 през зимния.

Мога ли да участвам?

Всички бягания се организират на свободен принцип, всеки желаещ може да участва и е добре дошъл! Бяганията НЕ СА само за професионалисти или сериозни бегачи – всеки желаещ може да участва, според собствените си сили и възможности. Парковите бягания нямат ограничения – можете да бягате дори с детска количка или домашен любимец.

Колко струва участие в парково бягане?

Парковите бягания са БЕЗПЛАТНИ за всички участници.

Как става отчитането на резултатите при парковото бягане?

С чип, който се предоставя безплатно преди първото бягане.

Кога мога да получа своя чип за парково бягане, ако желая да се запиша?

До 15 минути преди старта на бягането организаторите ще раздават чипове за всички участници, които бягат за пръв път.

Трябва ли да се регистрирам преди да дойда за парково бягане?

Не. Заповядайте на място, вземете своя персонален чип, а след бягането можете да се регистрирате през интернет.

Ако забравя да се регистрирам след първото парково бягане, а дойда да бягам втори път?

Ако сте получили своя чип и бягате с него; системата ще отчита резултатите Ви от всяко бягане, така че и второ, и трето, и всяко следващо бягане ще бъдат регистрирани в системата с резултати, но докато не се регистрирате – в таблиците ще излиза само номера на чипа и времето, което сте постигнали.

Мога ли да бягам без чип на парково бягане?

Можете, но в такъв случай няма как да отчетем Вашите резултати. Системата е автоматизирана и отчита преминаването на чип през финалната линия.

За колко време трябва да финиширам парково бягане?

Организаторите ще присъстват до час след старта на бягането, така че това е времето в което трябва участниците да финишират. Принципно 5 км могат да бъдат изминати на бърз ход и без бягане за около 45-50 минути.

Какво представляват тези ваучери?

Ваучърите представляват активационни кодове, които можете да използвате от страницата за методи на плащане на състезание и да бъдете автоматично одобрен след въвеждането им.

Как мога да си закупя ваучер?

Можете да разгледате наличните ваучери от тук. След избор на конкретен ваучер чрез линка "Виж повече информация" ще се появи подробна информация. Ако не сте логнат ще ви се покажат полета за въвеждане на имейл и парола. След влизане в акаунта си изберете метода на плащане, с който искате да платите за ваучъра и следвайте инструкциите. Закупените ваучъри автоматично ще се появят в персоналното ви меню "Ваучери".

Как да използвам закупените ваучъри?

Следвайте стандартна процедура по записване за избрано от вас състезание и при достигане на стъпката за плащане изберете опцията "Платете с ваучър от iRun.bg". В новопоявилата се кутия въведете кода на ваучъра и автоматично ще бъдете одобрен за мероприятието!

Мога ли да използвам ваучера повече от веднъж?

Един код на ваучър е валиден само за едно състезание. Можете да закупите множество ваучери.

Мога ли да закупя ваучер като подарък за някой друг?

Да, разбира се. Закупувате ваучера и предоставяте активационните кодове на човека, на когото искате да ги подарите. Предоставяме възможност и за разпечатан, ламиниран ваучър с красив дизайн. За повече информация за този тип ваучъри може да се свържете с нас от контакт формата ни

Ваучерът ми не проработи! Какво да правя?

Първо проверете дали кода на вашият ваучер е все още активен от персоналното ви меню "Ваучери". Ако в полето статус показва, че не е използван може да се свържете с нас чрез контакт формата ни за разрешаване на проблема.

Какво представлява чипът?

tag tag
tag tag

Чиповете са стандартни електронни чипове (наричани още „тагове”), с UHF технология - високочестотно радио засичане. Предлагат се в разнообразни варианти, с големина от няколко милиметра, до няколко сантиметра. Обикновеният безплатен чип се предлага ламиниран, с принтиран номер и QR код на лицевата страна (на втора, трета и четвърта снимка). Опционално ще бъдат предлагани и луксозни чипове за прикрепване с велкро лента около китка или ръка (на първата снимка).

Организаторите на iRun.bg ще Ви помогнат да прикрепите Вашия чип стабилно, за да не го изгубите по време на бягането. Необходимо е да носите Вашия чип когато преминавате през старт и през финал линията.

За какво ми е този чип?

С уникалния чип, който предоставяме, се извършва отчитането на времето от вашите бягания. Ако искате да излизате в статистиките на сайта ни задължително си носете чипа при всяко състезание!

Как мога да получа такъв чип?

Всеки участник при първото си бягане получава от нас безплатен чип. Заповядайте 15 минути преди старта, за да го получите.

Къде да държа чипа докато бягам?

За да може нашата система да отчете бягането ви и за да излезете в статистиките на сайта ни прикрепяйте чипа си към връзките на маратонките си. Ако държите чипа в джоб, в ръка или на друго място не гарантираме, че системата ще го засече коректно!

Взех си чипа, бягах, но в сайта вместо моето име пише "Нов потребител". Какво да правя?

Следвайте следните стъпки, за да видите името си в класирането.
1. Регистрирайте се в нашия сайт от тук ИЛИ ако вече имате регистрация, влезте в системата ни с вашите и-мейл и парола, или Facebook акаунт;

screen 1

2. Кликнете на "Чип" от персоналното ви меню (горе вляво);

screen 2

3. Въведете кода на своя чип в полето "Код";

screen 3

4. Кликнете "Добави".

Ако сте въвели валиден код нашата система автоматично ще асоциира чипа с вашия акаунт и в класирането вече ще се показва вашето име. Повторете стъпка 3 и 4 за всеки чип, който притежавате. Добавянето на чип става само веднъж и вече всички ваши бягания от този момент нататък автоматично ще се асоциират с вашия акаунт!

Какво става ако изгубя своя чип?

Можете да закупите от нас допълнителен чип на цена от 2 лв.

Какво става ако забравя своя чип?

Можете да закупите нов допълнителен чип на цена от 2 лв; като в последствие ще можете да ползвате и двата чипа, които притежавате.

Мога ли да имам повече от един чип?

Да, разбира се, но на самото бягане можете да носите само един чип, от тези които притежавате. Без значение кой чип използвате статистиките в сайта винаги ще се водят на ваше име.

Как да съхранявам чипа?

Пазете го от скъсване, прекалено намачкване или излагане на високи температури.

Какви са дистанциите?

Парковите бягания са в две дистанции – 2.5 и 5 км; докато природните бягания ще предлагат три различни дистанции по различни трасета всеки месец; които подлежат на промяна според трасето, но ориентировъчно ще бъдат около 5, 10 и 20 км. За повече инфо – проверете описанието на всяко предстоящо бягане.

Ще има ли награди?

Награди за най-добрите ще бъдат раздавани само на природните бягания; докато за парковите бягания няма да има награди за първенците. За да бъдат мотивирани всички участници обаче, а не само първенците – iRun.bg ще раздава награди с томбола (както на парковите, така и на природните бягания). Ще има и допълнителни бонус награди за най-редовните, както и за тези, които подобрят най-много пъти собственото си най-добро време.

Има ли застраховка на участниците?

Не. iRun.bg не извършва застраховка на участниците. Всеки, който желае да се застрахова против травми, трайни наранявания или смърт, трябва да извърши това в застрахователна компания.

Къде мога да видя моите резултати и статистики?

На сайта на iRun.bg. Преди да се регистрирате, Вашите резултати ще показват само номера на чипа; след регистрацията сайтът ще показва и Вашите лични данни, които сте въвели при регистрация – име, възраст и пр.

shadow
Спонсори

Спонсори

Варна КарсDecathlonBiodermaMall VarnaSoul MateFitness Energy ClubVibram FiveFingersLegion RunSimaro Art PhotographyМихалковоЖълтоbioland.bg

Партньори

Община ВарнаКлуб по ориентиране БегунВелоклуб УстремVarna Climbing

Медийни партньори

Moreto.net

Свържи се с нас

Свържи се с нас

buttonbutton