Начало » Природни бягания
shadow

Бягания извън града – разнообразни терени, чист въздух, природа, зелени гори и сини небеса!

Какво представляват "природните бягания"?arrow

"Природните бягания" са поредица състезания, провеждани в пресечена местност, планински и горски терени, с по-висока трудност и натоварване от традиционните ежеседмични паркови бягания. Едно леко (или понякога не толкова леко :)) предизвикателство за всички, които обичат спорта и природата!

Кога се провеждат?arrow

Бяганията се провеждат всеки месец, като през някои месеци може да има допълнителни специални събития.
Бяганията се провеждат в неделя, стартът е между 10 и 11 ч. сутринта, освен ако събитието не предвижда специален час за старт (като например нощно бягане и др.)

Къде?arrow

Трасетата и дистанциите са съобразени с мястото на провеждане на бягането; като за всяко състезание участниците ще имат избор между две или три дистанции, къса и дълга или - къса, средна и дълга; според особеностите на терена. Разстоянията са приблизително между 5 и 20 километра. При възможност ще бъде предлагано и допълнително мини-трасе за деца.
Бяганията се провеждат на различно място всеки месец, в специално подбрани терени и обикновено близко до населено място.
С приоритет са интересни и живописни региони сред природа, както и интересни и предизвикателни трасета с по-висока трудност.

Кой може да участва?arrow

Всеки желаещ може да участва, без ограничение по пол и възраст. Деца под 14 г. възраст обаче, могат да се явят само с придружител, иначе няма да бъдат допуснати.

ВАЖНО! Възможно е броят на участниците да бъде лимитиран, с цел безопасност или технически причини, които биха повлияли на качеството на събитието.

Регистрация и организацияarrow

Всеки желаещ да участва, трябва да създаде профил и да се регистрира от тук. Регистрацията е лесна и интуитивна, но за допълнително улеснение предлагаме напълно автоматизирано регистриране с фейсбук профил.

В природните бягания могат да участват САМО регистрирани потребители.

След като всяко събитие бъде публикувано на нашия сайт, ще бъде обявено време и час, от които ще започне регистрацията за бягането. Системата ще изисква плащане в рамките на 7 дни след регистрацията, но не по-късно от един ден преди старта. Ако не се извърши плащане, регистрацията ще бъде анулирана автоматично и същият потребител няма да има възможност да се регистрира за това събитие повече. Ако същият потребител все пак желае да участва, ще може да плати само на място, ако има свободни места.

Регистрации на място ще се извършват до един час преди старта.

Всеки, който се е регистрирал и е платил таксата за участие, трябва да получи уникален електронен чип и стартов номер, в указаното за това време и място.

Таксата за участие не подлежи на връщане. Ако участник, който се е регистрирал и е заплатил такса, но няма възможност да присъства, може да се свърже с нас не по-късно от 24 часа преди старта на събитието, и ще може да прехвърли платената такса за следващо събитие.

Класиране и наградиarrow

Класираните на първите три места мъже и жени ще получат медали/грамоти, а за бъдат мотивирани всички участници, а не само най-бързите, ще бъдат раздавани и други награди на случаен принцип (с томбола или друг случаен принцип). Класираните на първите места във всяко състезание, ще участват в допълнителна годишна класация. Награждаването се извършва след като финишират всички участници.

Етика и принципиarrow

 • Бъдете толерантни към другите бегачи по трасето.
 • Уважавайте състезанието и вашите съперници и не скъсявайте трасето. Всякакви умишлени опити за измами ще доведат до дисквалификация, ако бъдете забелязани.
 • Ако слушате музика със слушалки, докато бягате, бъдете сигурни, че ще можете да чувате и странични шумове както и други участници зад вас.
 • Ако някой иска да Ви изпревари и е по-бърз, напревете му път!
 • Не изхвърляйте отпадъци сред природата – било то по трасето или на старт/финал пункта!
 • На природните бягания не се допускат домашни любимци.

Безопасност и екипировкаarrow

Не се отклонявайте от трасето – препоръчително е да се запознаете с видео клипчетата и схемите на трасето онлайн преди деня на старта; а по време на самото бягане - следвайте маркировката и знаците.
Препоръчваме на всички да носят: зареден и изряден мобилен телефон, яке (притововятърно), свирка.
На старт/финал пункта ще има място за личен багаж, но препоръчваме да не носите ценности и скъпи лични вещи.
На всяко състезание ще присъства медицинско лице.
Пункт с храни и вода ще има само на старт/финал линията, затова е важно да следите приема на вода и да избегнете дехидратация.
Всички участници се съгласяват с общите условия при регистрацията си в сайта ни, и потвръждават, че участват на своя отговорност.

Фотография и видеозаснеманеarrow

Организаторите ще осигурят професионален фотограф, а всички снимки ще бъдат достъпни за всички на сайта на iRun.bg или във фейсбук страницата ни.

Такса за участие и други цениarrow

 • Таксата за участие в стандартните месечни събития е 10лв. при предварителна регистрация, и 15лв. в деня на старта.
 • За някои събития са възможни различни цени, които ще бъдат предварително обявени за всяко състезание на страницата ни.
 • Храна, вода и напитки са включени в таксата и не се заплащат допълнително, както и ползването на химически тоалетни и медицинска помощ.
 • Организаторите предоставят безплатен чип за ползване (който се прикрепя към връзка на маратонка), като участниците имат опция да закупят професионален чип за китка/ръка на цена от 5 лв. (Всички чиповете са за многократна употреба)
 • Опционално се предлага транспорт срещу допълнително заплащане от всеки участник.
Име Дата на провеждане Състояние на бягането Брой участници Действия
Маратон - Кулата 09:00 06.11.2022 Ще се проведе след 24 дена и 14 часа - Как да участвам? Виж трасето
Sunrise Cliffs 2022 09:00 15.05.2022 Ще се проведе след 15 дена и 14 часа - Как да участвам? Виж трасето
Маратон - Кулата 09:00 17.10.2021 Ще се проведе след 13 дена и 14 часа - Как да участвам? Виж трасето
Sunrise Cliffs 09:00 30.05.2021 Ще се проведе след 0 дена и 14 часа - Как да участвам? Виж трасето
Кулата - предизвикателството 10:00 25.10.2020 Ще се проведе след 5 дена и 13 часа - Как да участвам? Виж трасето
Черноморски Маратон 10:00 18.11.2018 Приключило 180 Резултати
Виж трасето
Thracian Survivor 2018 09:00 01.09.2018 Приключило 41 Резултати
Виж трасето
Черноморски Маратон 10:00 19.11.2017 Приключило 167 Резултати
Виж трасето
Крепост Овеч 20:00 26.08.2017 Приключило 67 Резултати
Виж трасето
Аладжа Манастир 09:00 07.05.2017 Приключило 177 Резултати
Виж трасето
Черноморски Маратон 10:00 20.11.2016 Приключило 176 Резултати
Виж трасето
Крепост Овеч 20:00 27.08.2016 Приключило 111 Резултати
Виж трасето
Аладжа Манастир 09:00 08.05.2016 Приключило 196 Резултати
Виж трасето
Барите 10:00 04.10.2015 Приключило 243 Резултати
Виж трасето
Крепост Овеч 09:00 30.08.2015 Приключило 139 Резултати
Виж трасето
shadow
Спонсори

Спонсори

Варна КарсDecathlonBiodermaMall VarnaSoul MateFitness Energy ClubVibram FiveFingersLegion RunSimaro Art PhotographyМихалковоЖълтоbioland.bg

Партньори

Община ВарнаКлуб по ориентиране БегунВелоклуб УстремVarna Climbing

Медийни партньори

Moreto.net

Свържи се с нас

Свържи се с нас

buttonbutton