Начало » Блог постинги » Поглед от обратната страна на бинокъла
shadow
Advertise
arrow01.09.2016 г.

Поглед от обратната страна на бинокъла

ВЪПРОС:
"Искам да запиша детето си при теб на карате, за да може да удря, като го бият в училище. Какво ще кажеш, Емо?"
---
ОТГОВОР:
ОТГОВОРЪТ ми е... нямам думи. Преди 20-30 год. записваха децата на карате, за да бъдат дисциплинирани, да изградят твърд характер, думи като "чест" и "достойнство" също присъстваха.

Днес, още с идването, родителите казват "Искам да се научи да удря, когато него го удрят". Т.е. готовността за конфликт, противопоставяне и бой предхожда изграждането у детето на качества, които биха му позволили да присъства сред другите по различен, качествено по-извисен начин.

Именно този "различен начин" би направил така, че детето (след време - възрастният) да не се забърква в конфликтни ситуации, да усеща навреме накъде "духа вятърът" и да контролира посоката на развитие на конфликтния момент.

Първосигналните родители прилагат първосигнално възпитание и животът на детето (индивида) се превръща в низ от първосигнални ситуации.
---
ПРЕДИ ВЕКОВЕ, непобедимият майстор на меча - Миямото Мусаши, казва, че ако предстои бой, най-добре е да решим положението с думи, присъствие и мекота - именно те отнемат агресията у другите.
---
КОДЕКСЪТ И ВЪЗПИТАНИЕТО на рицарите на първо място поставя не физическата сила и упорството да въртим меча, а умението да говорим, да контролираме интонациите в гласа си, да откриваме различни доводи за да убедим опонента и да владеем езика на тялото - невидимите, уж дребни неща, които ни правят победители... без да влизаме в бой.
---
ВЪПРОСЪТ Е: У кого детето ще открие тези интелектуални качества, за да ги попие? И отговорът е: в родителите и заобикалящите го възрастни.
---
АМИ АКО ВЪЗРАСТНИТЕ нямат еднозначен и точен отговор за нищо?

Отговорност? Айде, холан, един живот живеем.
Достойнство? То е отживелица.
Чест? Да, но чия чест, на коя партия, организация и пол?

Честта е заменена с изменчивото, миришещо на запад понятие "лоялност", но в самата му етимология се съдържа и възможността за не-лоялност, защото си гоним интереса, sorry.

Родина? Стига глупости, светът е глобален.
---
НЕВЪЗМОЖНОСТТА детето да получи точен, ясен и недвусмислен отговор, потвърден от думите и делата на възрастните, оформя у него чувство на несигурност и недоверие.

И първия признак на несигурността е... агресията. Агресията, която ние, възрастните (обществото) сме възпитали и предизвикали. Колко от нас знаят, че агресивният човек е, всъщност, несигурен и уплашен човек?
---
ТРМИНЪТ "ENDLESS WAR" е вкаран в обращение от Рузвелт. Отнася се до американската икономика, която винаги е печеливша, ако по света има противопоставяне, конфликти и се водят постоянни войни.

Същото се отнася и до обществото: ЦРУ-разработките показват, че колкото повече хора са настроени едни срещу други (локалните дребни, ежедневни, междуличностни и междучовешки войни), толкова по-контролируеми са, а освен това сектори като психотерапия (на един американец - пет психотерапевта), фармацевтика (успокоителни, антидепресанти) и медицина - цъфтят.

Над половината от проблемите на завоевателите с индианските племена в Америка, са решени чрез умело настройване и противопоставяне на отделните племенни общности. Във физиологията това се нарича "изкуствено предизвикана автоимунна реакция" - една клетка изяжда друга.

Едни хора (групи, обединения, племена, народи), които доскоро са живели в разбирателство, се превръщат в зверове и се избиват взаимно... и някой има директна полза от това.

Светва ли Ви лампичката вече?
---
ХОРАТА СА ПОДАТЛИВИ на псевдо-научни и психо-страхови внушения, повтаряни чрез медиите, нагнетявани от средствата за масова информация и (неусетно) вплетени в образователната система - оставете тъпата бира и прочетете глупостите, предателската и родоотстъпническа лексика в учебниците на децата ви. Заложеният у всеки човек стремеж към единство и обединение, постепенно отстъпва на междуличностното противопоставяне, готовността за конфликти, свади и физически сблъсък.

Когато обществото е раздирано от противоречия, семействата са нестабилни, а децата са несигурни и агресивни - погледнете картинката на съвременна България.
---
ВЪПРОСЪТ, от който бягаме (мързеливо, страхливо и овчо) е: Кой, по дяволите, трябва да се погрижи за това?

Кой?

Съседа, оттатък оградата? Той ли ще успокои децата ни и ще оправи... жените ни?
---
ИМАМЕ РАБОТА за вършене - черна, мръсна, червена (отде е червеният цвят на знамето ни?), трудоемка, неотложна и залогът са нашата чест, нашето достойнство, свободата ни, децата и бъдещето ни.

С развяване на знамена по балконите не става.
С ходене до Шипка, крещене, докато изпуснем парата, а после всеки (поотделно) в къщната кутийка - също.

С референдуми и избори пък съвсем.
---
В КРАЯ:
Време е да разберем (да си припомним?), че дръжката на знамето е копие.

Емил Златев
Инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с над 35 години опит. Емил Златев има завършено висше филологическо и висше спортно образование. Бил е състезател по плуване, тенис на корт и карате. Обучавал е полицейските части за бързо реагиране в градски условия СИГМА.
shadow
Спонсори

Спонсори

Варна КарсDecathlonBiodermaMall VarnaSoul MateFitness Energy ClubVibram FiveFingersLegion RunSimaro Art PhotographyМихалковоЖълтоbioland.bg

Партньори

Община ВарнаКлуб по ориентиране БегунВелоклуб УстремVarna Climbing

Медийни партньори

Moreto.net

Свържи се с нас

Свържи се с нас

buttonbutton