Начало » Блог постинги » Чудодейните лимони и дългите бягания
shadow
Advertise
arrow02.10.2014 г.

Чудодейните лимони и дългите бягания

Какво става в организма ни по време на бягане?

С увеличаване на натоварването или при продължително натоварване организма се окислява. При горенето на захарите с кислорода се отделят електрони, които при сблъсъка си с други молекули изземват някои от техните електрони и те (молекулите) стават нестабилни. За да се стабилизират те се опитват да откраднат електрони от съседни молекули и така се получава верижна реакция. Тези нестабилни молекули са по-известни като свободни радикали и увреждат структурата на клетките ни и дори нашето ДНК.

Отделно с потта губим доста полезни вещества - калий, натрий и други, които трябва да възстановим.

Как организма ни се бори със свободните радикали?

Организмът ни има запас от антиоксиданти, които премахват свободните радикали, но този запас е ограничен. Когато прекалим с тренировката и се натоварим дотолкова, че да изчерпим буферното си количество от антиоксиданти, което организма ни има, за да неутрализира свободните радикали то настъпва състояние на оксидационен стрес.


И как лимоните (плодовете) помагат в случая?

Лимоните и много други плодове са богати на витамини А, C, флаваноиди - това са естествени антиоксиданти, който спомагат за неутрализирането на свободните радикали. Освен това в различните плодове има различно количество калий, който заедно с натрия играят роля в електропроводимостта на нервните клетки.

Отделно самите лимони имат малко фибри, което не затруднява при физическо натоварване обработката им стомаха ни (фибрите са полезни, но в момент на физическо натоварване, когато кръвотока е изтеглен от храносмилателната ни система е по-добре да са силно ограничени).

И не на последно място самите плодове приети заедно с вода по време на натоварване хидратират организма по-бързо - получава се изтонична напитка (по състав близък до този на кръвта като вещества), която се усвоява много бързо.

Това са основните причини след продължително и голямо натоварване, когато се окислим резен лимон, малко грозде, резен ябълка или други плодове да ни се струват невероятно вкусни и да ни действат освежаващо.

Николай Колев
Бегач на дълги разстояния, първи дан черен пояс и фитнес любител. С десет годишен опит в спорта и здравословния начин на живот, обичащ да проверява границите на възможното.
shadow
Спонсори

Спонсори

Варна КарсDecathlonBiodermaMall VarnaSoul MateFitness Energy ClubVibram FiveFingersLegion RunSimaro Art PhotographyМихалковоЖълтоbioland.bg

Партньори

Община ВарнаКлуб по ориентиране БегунВелоклуб УстремVarna Climbing

Медийни партньори

Moreto.net

Свържи се с нас

Свържи се с нас

buttonbutton